Obavijesti

06/09/2016

Povodom Međunarodnog dana arhiva otvorena je izložba “Gospićka arhitektura i makete“ u Muzeju Like Gospić
koja je nastala suradnjom gospodina Vlade Bušljete i Državnog arhiva u Gospiću.

 
O vizualnom dojmu grada svjedočile su nam makete gospodina Vlade Bušljete koje  su na specifičan način ispričale priču o Gospiću, njegovim graditeljima i stanovnicima koji nastoje sačuvati kulturnu baštinu svoga grada. Uz makete gradskih objekata izložene su i  makete proizašle iz mašte gospodina Bušljete. Tijekom godina,  bavio se različitim kreativnim radovima i tehnikama. Od 2013. godine započeo je s izradom predmeta od papira. Prvi rad mu je bila kutija za nakit izrađena od tuljaka novinskog papira. Istom tehnikom lijepljenja i spajanja započeo je sa sastavljanjem  kućica iz vlastite mašte. Tako su nastale makete građevina iz mašte: hotel Podoštra, Vladini dvori, Kuća za odmor, vila Sofia i mnoge druge. Svoje najnovije radove radi s kartonom, lijepi drvofiksom, ukrašava ih hamer papirom, a za poneke koristi i prirodne materijale.
Uz makete gradskih objekata prikazan je i povijesni aspekt, odnosno različite društvene funkcije zgrada kroz određeno vremensko razdoblje, kojeg je potkrijepilo stotinu fotografija i raznih dokumenata digitaliziranog arhivskog gradiva. Izložbu je otvorio ravnatelj Arhiva Ivica Mataija, prof., a bit će otvorena za javnost do kraja lipnja 2019. godine u Malom salonu Muzeja Like Gospić.


 

Poštovani,

Državni arhiv u  Gospiću poziva Vas na sudjelovanje
u izradi digitalnog arhiva pod nazivom

Topoteka Lika

koju smo pokrenuli s ciljem stvaranja lokalnog virtualnog arhiva ličke povijesti.

Topoteka Lika predstavljena je i otvorena javnosti u okviru programa Dani europske baštine, a svi zainteresirani za njezinu izgradnju i korištenje pozvani su uključiti se u ovaj projekt kako bi nam zajednički cilj bio stvaranje lokalnog virtualnig arhiva ličke povijesti.

Za sve informacije možete nam se obratiti:
– osobno u Državnom arhivu u Gospiću,
– e-mail: info@arhiv-gospic.hr
– tel: 053/560-442.

Topoteku Lika možete pretražiti na stranici:

 

 

 

Poštovani,

nakon što smo u prosincu 2017. godine predstavili tiskano izdanje Leksikona Ličana odlučili smo našim korisnicima omogućiti njegovo korištenje i na našim mrežnim stranicama. Nadamo se da će Leksikon i u digitalnom obliku biti zanimljiv i koristan priručnik svim zaljubljenicima u ličku povijest, brojnom ličkom iseljeništvu, zainteresiranim stručnjacima i nastavnicima zavičajne povijesti, umjetnosti i književnosti.

 

Klikom na sliku Leksikon Ličana postaje dostupan za čitanje i pretraživanje.