Izložbe

 

Hrvatski školski muzej, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu i Državni arhiv u Gospiću
organizarali su izložbe „Obrazovanje učitelje u Čakovcu“ i „100 godina obrazovanja učitelja u Gospiću“ koje su otvorene u Hrvatskom školskom muzeju.
Na svečanom otvorenju posjetiteljima su se obratili dr. sc. Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, dr. sc. Goran Lapat, pročelnik Odsjeka Čakovec Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Sanja Vrcić – Mataija, pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, autorice izložbe „100 godina obrazovanja učitelja u Gospiću“ arhivistica Marija Fajdić  i viša arhivistica Katarina Mataija iz Državnog arhiva u Gospiću, profesorica povijesti Magdalena Vrbanec, autorica izložbe „Obrazovanje učitelje u Čakovcu“ te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba mr. sc. Katarina Milković, prof., koja je izložbe i otvorila.Izložbe možete pogledati u Hrvatskom školskom muzeju, Trg Republike Hrvatske 4, Zagreb do 30. studenog 2019.g.

Povodom Međunarodnog dana arhiva otvorena je izložba “Gospićka arhitektura i makete“ u Muzeju Like Gospić
koja je nastala suradnjom gospodina Vlade Bušljete i Državnog arhiva u Gospiću.

 
O vizualnom dojmu grada svjedočile su nam makete gospodina Vlade Bušljete koje  su na specifičan način ispričale priču o Gospiću, njegovim graditeljima i stanovnicima koji nastoje sačuvati kulturnu baštinu svoga grada. Uz makete gradskih objekata izložene su i  makete proizašle iz mašte gospodina Bušljete. Tijekom godina,  bavio se različitim kreativnim radovima i tehnikama. Od 2013. godine započeo je s izradom predmeta od papira. Prvi rad mu je bila kutija za nakit izrađena od tuljaka novinskog papira. Istom tehnikom lijepljenja i spajanja započeo je sa sastavljanjem  kućica iz vlastite mašte. Tako su nastale makete građevina iz mašte: hotel Podoštra, Vladini dvori, Kuća za odmor, vila Sofia i mnoge druge. Svoje najnovije radove radi s kartonom, lijepi drvofiksom, ukrašava ih hamer papirom, a za poneke koristi i prirodne materijale.
Uz makete gradskih objekata prikazan je i povijesni aspekt, odnosno različite društvene funkcije zgrada kroz određeno vremensko razdoblje, kojeg je potkrijepilo stotinu fotografija i raznih dokumenata digitaliziranog arhivskog gradiva. Izložbu je otvorio ravnatelj Arhiva Ivica Mataija, prof., a bit će otvorena za javnost do kraja lipnja 2019. godine u Malom salonu Muzeja Like Gospić.


Povodom obilježavanja 100 godina obrazovanja učitelja na području Gospića i Međunarodnog Dana arhiva priredili smo ovu izložbu kako bismo javnosti približili važnost obrazovanja i kulturne baštine koja svjedoči o povijesti obrazovanja učitelja u Gospiću. Ova izložba govori o njegovom povijesnom razvoju  od 1919. godine sve do današnjih dana.

Uvidom u školsku dokumentaciju pohranjenog gradiva u Državnom arhivu u Gospiću i onom koje se čuva u pismohrani Odjela za nastavničke studije u Gospiću, odabrali smo gradivo koje na najbolji način opisuju identitet gospićke učiteljske škole, pedagoške akademije, njezinih pravnih sljednica i današnjeg Odjela za nastavničke studije.

Na ovoj je izložbi postavljeno 230 fotografija i raznih dokumenata koji u kronološkom nizu svjedoče o radu škole i njezih učenika, studenata i profesora.

Riječ je o školskoj dokumentaciji od imenika učenika, glavnih imenika, odnosno matičnih knjiga, ispitnih izvješća, dijelovima školskih spomenica kao i fotografijama učitelja, nastavnika, profesora i naravno, učenika i studenata.

S obzirom da velik dio školske dokumentacije nije sačuvan, uz arhivsko gradivo korištena je i drugu literaturu kako bi se upotpunila ova priča. Korišteno je knjižno gradivo zavičajne zbirke knjižnice Državnog arhiva u Gospiću, a veliki prilog dale su stare gospićke novine i glasila: Ličanin, Lički Hrvat, Lički Glas, Lička sloga, Lički vjesnik, Službeno glasilo ličkih novina i ostala zavičajna literatura.

U izloženom gradivu prikazane su i digitalizirane razglednice iz Zbirke razglednica Državnog arhiva u Gospiću koje prikazuju tragove nekadašnjeg načina življenja i izgleda pojedinih mjesta ovog kraja.Neke fotografije i zapise ustupili su nam Muzej Like Gospić i Hrvatski školski muzej iz Zagreba, a uz navedeno arhivsko i knjižnično gradivo, izložili smo i privatnu dokumentaciju i fotografije bivših učenika Učiteljske škole u Gospiću i studenata Pedagoške akademije, kao i njezinih sljednica. 

Njezinoj ukupnosti doprinosi i dvojezični katalog na čijem tekstu zahvaljujemo profesoricama Vesni Grahovac-Pražić i Sanji Vrcić Mataija koje su ispisale povijest obrazovanja učitelja u Gospiću od osnutka Učiteljske škole, njezinog djelovanja, promjena organizacijskih oblika i imena do osnutka Pedagoške akademije, njezinog povijesnog preoblikovanja do današnjeg vremena u kojem se učitelji obrazuju na Odjelu za nastavničke studiije.

 

 

 

Dana 4. prosinca 2018. godine održana je promocija knjige Lika ’68.  edicije Prilozi za povijest Like, knjiga 24, nakladnika Državnog arhiva u Gospiću.
Prilikom promocije knjige otvorena je i istoimena izložba u predvorju Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića u Gospiću. Izložba je otvorena do 11. prosinca 2018. godine u Pučkom učilištu, a od 12. prosinca možete je pogledati u prostorijama Državnog arhiva u Gospiću.

Veselimo se Vašem dolasku!

DSCN0707[1]Plakat Domovinski rat iz albuma vlč. Alojzija Kukeca

DSCN0719[1]

DSCN0704[1]

Na obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića i Dan Ličko – senjske županije, 23. svibnja 2016. godine,

otvorena je izložba pripremljena suradnjom državnih arhiva u Hrvatskoj pod nazivom

Arhivi i Otac Domovine

Arhivi i Otac Domovine

DSCN0621DSCN0628

DSCN0625 DSCN0626

DSCN0618 DSCN0617

DSCN0616 DSCN0614

DSCN0638 DSCN0633

DSCN0643

 

0001

 

 

 Povodom 120. obljetnice smrti Oca Domovine
dr. Ante Starčevića,

Državni arhiv u Gospiću, u suradnji sa Zagrebačkim holdingom d.o.o.
i Ličko-senjskom županijom,
postavio je izložbu posvećenu životu i djelu dr. Ante Starčevića

u izložbenom prostoru Autobusnog kolodvora u Zagrebu.
Izložba će biti otvorena od 28. veljače do 28. travnja.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

DSCN0450 DSCN0444DSCN0446DSCN0454DSCN0459DSCN0472